כולם פוחדים ממשהו מתישהו...

כשהיינו ילדים פחדנו מהמון דברים, מליצנים, בלונים, כלבים, אנשים עם שפם, מעלית שקופה בקניון, לישון לבד במיטה, פרידה מההורים, מבחנים... – אין גבול לפחדים. וגם כשאנחנו בוגרים יש לנו פחדים, וזה טבעי. אבל מתי פחד טבעי הופך להפרעת חרדה?

קודם נבין מהו פחד. פחד הוא מנגנון הישרדותי-מוּלד, חיובי ביסודו, המכין את האדם או את בעל החיים להתמודדות יעילה עם סכנות בסביבתו. הפחד מעורר באדם התנהגויות של "מלחמה, בריחה או קיפאון" (fight, flight or freeze), היעילות להתמודדות עם מצבי סכנה. אבותינו הקדמונים שפחדו מחושך, מחיות טורפות, מנחשים וכדומה, והגיבו בהתנהגויות מתאימות, כלומר: ברחו, נלחמו או קפאו לנוכח הסכנה, הם אלה ששרדו.

בהפרעת חרדה ניתן לתאר מצב בו חלה "תקלה במנגנון" -כאשר אנו מפתחים פחד ממצב שכלל אינם מסוכן, או שמידת הסכנה שקיימת בו היא מעטה. החרדה משתקת וגורמת למצבים של הימנעות כרונית ממצבים ולצמצום בתפקוד שלנו. ניתן לדמות זאת למנגנון אזעקה של רכב ישן, המופעל במלוא עוצמתו בתגובה לגשם או לרוח.

הפרעות חרדה נחשבות כיום לקבוצת ההפרעות השכיחה ביותר. ידוע גם שחרדות מפריעות מאוד לתפקוד היומיומי של ופוגעות באיכות החיים, ואם לא די בכך – אנו יודעים שהן אינן נוטות לחלוף ספונטנית. במילים אחרות: חרדה שאינה מטופלת ממשיכה להתרחב ולהופיע גם במצבים חדשים.

החדשות הטובות הן שחרדות מגיבות היטב לטיפול. רוב רובם של האנשים המקבלים טיפול מקצועי הולם, המכוון להפחתת החרדות, משתחררים מהן.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי מוכח מחקרית כטיפול יעיל ביותר בחרדות. בטיפול מסוג זה אנו חוקרים את הגירויים והמצבים המעוררים חרדה ומתאמנים במגוון תרגילים ואסטרטגיות מעשיות כיצד לחשוב\להרגיש\להתנהג אחרת מול החרדה בצורה יעילה.

מה תוכלו לעשות כדי להרגיע במעט את החרדה?

השתדלו להיות סבלניים ועם חמלה כלפי עצמיכם. אשמה לא תועיל.

שתפו אדם קרוב ברגשותיכם- אל תישארו לבד.

זכרו לאזן את המחשבה ולומר לעצמיכם שזו רק תגובה הורמונלית של הגוף בזמן לחץ, והיא תחלוף. אין איום ממשי בסביבה. החרדה עולה ויורדת כמו גל.

נדרשת פעולה פנימית שתסייע לנו לחזור לאיזון. למשל פעולה של הרפית הגוף, תרגילי נשימות עמוקות ונשיפות ארוכות.

תרגיל "קרקוע" יכול להחזיר את האיזון לגופינו: שבו על כיסא שעונים לאחור. כפות הרגליים מונחות לכל אורכן על הקרקע. כפות הידיים על הירכיים. עצמו עיניים (רק אם נוח לכם עם זה) והרגישו את הרגליים על הקרקע. התחילו בתשומת לב לאיברי הגוף: שימו לב היכן הרגליים שלכם מונחות, עכשיו, תרגישו את הגב- במה הוא נוגע? והישבן- על מה הוא מונח? תרגישו את כפות הידיים- היכן הן מונחות? וכדומה. לתרגיל זה יש השפעה כאשר החרדה גורמת לתחושות 'ניתוק' מהגוף.

טלוויזיה הפתוחה כל היום בבית ומבזקי חדשות שנועדו להזכיר לכם עד כמה קיומנו תלוי על חוט השערה–עשויים להוסיף לחץ ומתח. דאגו להגביל את החשיפה.

לעיתים כל זה מספיק בפני עצמו, אך לעיתים נדרש יעוץ מקצועי על מנת ללמוד כיצד לווסת את החרדה.

מעוניינים לקבוע פגישת יעוץ? השאירו פרטים ליצירת קשר ואחזור אליכם .

By לימור קופר February 8, 2023
אדם חש קשיים נפשיים מתמשכים ומחליט לגשת לטיפול. מה יש לו? אולי הוא מזהה חרדות, דיכאון, בעיות ביחסים בין אישיים, ועוד. אבל איזה סוג טיפול יכול להתאים?
By לימור קופר January 9, 2023
מהו התקף חרדה, או התקף פאניקה ? בין 2-3 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת יחוו התקפי פאניקה בכל שנה.
By לימור קופר December 14, 2022
כולנו רוצים שהילדים שלנו יהנו מהצלחה חברתית. אילו קשיים חברתיים של הילד מדאיגים אתכם?