מיינדפולנס

החיים במאה ה-21 מלאים בגורמים מעוררי מתח נפשי. החיים של רבים מאתנו כוללים התמודדות יום יומית עם לחצים מבפנים ומבחוץ: דאגות לגבי המצב הביטחוני והכלכלי, ריבוי משימות בהורות ובעבודה, התמודדות במערכות יחסים ועוד. התמודדות בלתי יעילה עם מתח נפשי מובילה לפגיעה משמעותית בתפקוד הגופני (לחץ דם גבוה, כאבים כרוניים, קשיי שינה) ובתפקוד הרגשי (כעס, עצב, חרדה, פגיעה במערכות יחסים ועוד).
בעיצומו של מתח נפשי אנו טובעים במחשבות מטרידות (על העבר ועל העתיד) ומתקשים למקד את תשומת ליבינו לרגע הנוכחי. מצב זה מוביל להסחת דעת ממשית ולהתנהלות אוטומטית, מבלי שנשים לב לשינויים ברגשותינו, למצב רוחם של היקרים לנו, לנוף שעל פניו חלפנו או לטעמו של המזון אותו אכלנו כרגע. וכך, ימים וחודשים יכולים לחלוף במהירות על פנינו מבלי שנבחין בהם, נעריך אותם ונקדיש אותם לעצמינו וליקרים לנו. 

מיינדפולנס (מאנגלית: Mindfulness) מוגדר בספרות הפסיכולוגית כ"מודעות מכוונת ולא שיפוטית אל מה שקורה ברגע הנוכחי". בבסיסה היא שיטה מדיטטיבית מן המסורת הבודהיסטית, אשר הותאמה לחיים המערביים (על ידי החוקר ג'ון קבט-זין, בשנות ה-70 של המאה ה-20) ונמצאת בחזית המחקר המדעי בשנים האחרונות. היא נבדקה קלינית בלמעלה מ-4000 מחקרים ונמצאה מועילה בהתמודדות עם מגוון רחב של בעיות פיסיות ופסיכולוגיות.  
השיטה מורכבת ממגוון תרגילים מעשיים שמטרתם לאמן ולפתח את הקשב והתודעה של האדם להיות מודע למחשבות, לרגשות, לתחושות הגוף ולהתנהגות ברגע הנוכחי. לדוגמה, אימון בדפוסי הנשימה, תרגילי הרפיית שרירים, אימון בדמיון מודרך, אימון במיקוד הקשב, ועוד מגוון רב של טכניקות יישומיות לחיי היום יום.  
את התרגילים ניתן ליישם ולהטמיע לתוך אורח החיים המערבי. 
אימון במדיטציית מיינדפולנס יוצר תחושה של רוגע ומחדד את היכולת להתבונן בתהליכים נפשיים, לזהות גורמים לתגובות אוטומטיות, ומאפשר גמישות רבה יותר בדרכי התגובה לאירועי חיים. הוכח כי אפילו 8 שבועות של אימון מיינדפולנס מספיקים בכדי להביא לירידה במדדים של מתח, שחיקה וחרדה ולמנוע דיכאון כרוני. 
במחקרים נמצא כי האימון במיינדפולנס מוביל לבאים:
• הפחתה משמעותית ברמות הסטרס
• השקטת מחשבות מטרידות
• הקלה על בעיות הרדמות ושינה
• שיפור התמודדות עם כאבים כרוניים
• שינוי של הרגלים ודפוסים מזיקים
• הפחתה של תסמינים פסיכוסומטיים
• שיפור בתחושת רווחה
ולאחרונה נמצא גם יעיל בהפחתת תסמינים של הפרעות קשב וריכוז (ADHD). 

בחלק מהטיפולים מיינדפולנס משתלב בתוך טיפול נרחב, ולעיתים הוא נלמד ככלי בפני עצמו. 
רוצים לשמוע עוד?
השאירו פרטים ואחזור אליכם >
Share by: